Back to Home

 

 

Magyar kutatók találtak megoldást a kullancs ellen
2007-07-20 22:52 Barikád.hu

Magyar kutatók jöttek rá a kullancs elleni védekezés eddigi leghatékonyabb módszerére. A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem olyan gombatörzset tenyésztett ki, melynek toxinja elpusztítja az élősködőt.

A kullancs felelős a Lyme-kór és az agyvelő- és agyhártyagyulladás kialakulásáért, ráadásul nemcsak emberre, de az állatokra is veszélyes lehet, nagy gondot okozva az állattenyésztőknek. A gyulladásos megbetegedéseket ugyan védőoltásokkal meg lehet előzni, de a Lyme-kór ellen nem véd semmi, így egyetlen módszerként a kullancsok irtása marad.

Az új gombafajban az a szenzációs, hogy miközben hatékonyan pusztítja a kis élősködőt, más rovarokra nem kártékony, ezáltal nem borítja fel a földeken a biológiai egyensúlyt.

Dr. Bratek Zoltán és munkatársai 1997-ben kezdték el a kutatásokat. 2001-re, mire a pályázat lezárult, már kidolgozták az eljárás alapjait. A módszer kipróbálása hibátlan eredményeket mutatott. A szabadalmi ügyek azonban még csak most közelítenek a végéhez. A magyar befektetők mellett Németország és Ausztria is érdeklődik az új gombafaj iránt, bár még nagyon óvatosan.

barikád.hu

Kapcsolódó cikkek:
Fokozott kullancsveszély