Back to Home

 

 

Rabszállító kocsi várta a magyar határon

 

Beszélgetés Grosics Gyulával,

az Aranycsapat 85 esztendős legendás hírű kapusával

1. rész

 

Fekete Párduc, az Aranycsapat legendás hírű kapusa ül velem szemben. Honnan ragadt önre ez a megszólítás?

A fekete szerelésnek lehetett ebben szerepe, de hogy ki, mikor, hol és miért aggatta rám ezt az elnevezést, nem tudom. Egyszer Szepesi Gyurival beszélgettem erről, aki azt mondta: ő a régi válogatott csapat egyik mérkőzésén nevezett így el a közvetítés során. A Fekete Párduc megszólítást nem csak itthon, de külföldön is elfogadták.

Kű Lajostól, az Aranycsapat Alapítvány ügyvezető elnökétől tudom: ön 87-szeres válogatott bajnok. Ez a pálya gyönyörűen indult, az Aranycsapat világhírt szerzett nem csak a futball területén, de a magyarságnak is. Majd pályája egyszercsak megszakadt.

Nem egyszer, kétszer szakadt meg. 1949. márciusában szerepeltem egy disszidálni szándékozó, néhány játékos névsorában, ám az utcán, ahol megbeszéltük a találkahelyet, egyedül én mentem el, a többiek tudták, hogy megbuktunk. Engem a Pipa utca és az akkori Tolbuchin körút sarkáról vittek be az ÁVH-sok az Andrássy út 60-ba, ahol eltöltöttem egy ’kellemes’ napot és éjszakát.

Miért akart elmenekülni?

– Egyrészt voltak sport- és anyagi vonatkozásai. Másrészről menekültem a Magyarországon akkor már kialakult politikai helyzet elől. Sajnos lebuktam, elvittek, s ennek eredményeként: egy évig nem utazhattam külföldre, továbbá nem szerepelhettem a válogatott csapatban. A MATEOSZ-ban két évre tiltottak el a játéktól, majd felfüggesztettek még további két évre. 1955-ben, második alkalommal a Jászai Mari térre vittek, az ÁVH központba. Ott 12 hónapon keresztül készítették a kihallgatások sorozatát, miközben a utcában a Katonai Főügyészségen három kém-tárgyaláson vettem részt. Nem önként és dalolva, hanem vittek.

Mivel vádolták?

– Kémkedés gyanújával, mely kimeríti a hazaárulás fogalmát.

– Gondolom, ezt koncepciós vádként varrták a nyakába.

Persze. Amikor a honvédelmi miniszter közölte velem a vádat 1955. januárban, hozzáfűzte: vegyem tudomásul, más embert ezért felakasztottak volna.

– Ki ellen kémkedett?

Senki ellen. A vád alaptalan volt. Személyes bosszúnak köszönhettem, mely ezzel a következménnyel járt. Sőt mikor letelt a büntetésem, Rákosi utasítására igazoltak le Tatabányára, ahol még további hét évig játszottam. Csak 1956. szeptember végén lehettem újra válogatott, két év után. Ez még súlyosabban érintett, nemcsak a magánéletemben, hanem a pályafutásomat illetően is.

Hogy zajlottak ezek a magánkihallgatások?

– Személykocsi jött értem a lakásra. De előzőleg már közölte velem a honvédelmi miniszter egy meghallgatás keretében, hogy az ÁVH rendelkezésére kell állnom. Az ÁVH-n pedig azt hozták a tudtomra: minden hétfőn 12- és 1 óra között, felöltözve civilben várjak, mert visznek kihallgatásra. Közben kém-tárgyalásokra is kellett mennem a Fő utcába, a Katonai Főügyészségre, sőt, egy alkalommal a Bartók Béla úton lévő Katona Politikai Osztályra is bevittek. Szépen megjáratták velem ezeket a politikai buktatókat, majd 1955. december 19-én a Belügyminisztérium Politikai Főcsoport főnöke kijelentette: az eljárást bizonyítékok hiányában megszüntették. Két nappal később Hegyi Gyula, az OTSB akkori elnöke közölte: Rákosi utasítására 1956. január 1-től Tatabányán fogok játszani. Visszatekintve erre a hét esztendőre: ott beszéltek velem először emberi hangon.

Később megint bajba került…

– A Budapesti Honvéd Spanyolországban szerepelt 1956. novemberében, Bilbau ellen játszottak Európa-Kupa mérkőzést. S ami nagyon ritkán fordul elő, Faragó, a Honvéd kapusa, és Garamvölgyi, a tartalék kapus megsérült. Ekkor 1956. november végén hívtak telefonon Barcelonából, és arra kértek, szeretnék, ha kimennék utánuk. – De hogyan lehetséges mindez? – Ne törődjek semmivel, megszervezték, sima lesz az út – ígérték. Néhány nappal később már egy autóbuszban utaztam az osztrák-magyar határig. Ott elakadtunk, mert tankcsapdát építettek keresztbe az úttesten. Onnan két kilométert gyalogoltunk az első osztrák határ laktanyáig, ahol vártak. Gépkocsival bevittek Bécsbe, a szállodában már várt a repülőjegy, két nappal később, egy szerdai napon este kilenckor pedig Spanyolországban játszottam a Honvédban Barcelona ellen. Ettől kezdve a Dél-amerikai túra befejezéséig játszottam a Budapesti Honvédban. Sajnos a Dél-Amerikában lekötött 15 mérkőzés helyett csak hetet játszhattunk, mert a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség letiltotta a csapatot a nyilvános szereplésektől – indok nem volt.

Talán túl jól játszottak?

– Ahogy akkor hírlett, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a FIFA megállapodott, hogy azt a négy játékost, akik a Dél-Amerikai túra után kint maradtak, tehát név szerint: Puskás Öcsi, Czibor Zoli, Kocsis Sanyi, meg én nem vagyunk igazolhatók sehova, ezért két évig nem szerepelhetünk külföldön sem.

Épp a legjobbak. Nem a kommunisták ’keze’ érte el önöket?

– Minden lehetséges. Dél-Amerikában a 15 lekötött mérkőzés helyett csak hetet játszottunk, közben vissza kellett jönnünk Bécsbe, ahol alkalmi ellenfelekkel küzdöttünk edző-mérkőzéseket, pénzügyi ellenszolgáltatásért, mert valamiből meg kellett élnünk. A külföldi túra görögországi meghívással zárult 1957. húsvétján, sőt négyünket: Puskást, Czibort, Kocsist, meg engem előtte már egy héttel meghívtak, ahol nyilvános edzést tartottunk az egyik stadionban 30 ezer néző jelenlétében. Két meccset játszottunk a görög válogatott ellen, majd visszajöttünk Bécsbe, ahol elkezdődött a vergődés, mert nem tudtuk eldönteni, mit tegyünk: hazamenjünk, vagy kint maradjunk. A rengeteg ajánlat ellenére – élő szerződésem volt Dél-Amerikába, Rio De Janeiro-ba, amivel nem éltem –, munkálkodott bennem a  honvágy. Így 1957. július elején bementem a bécsi magyar követségre, és legnagyobb megdöbbenésükre kértem a hazatérő papírokat. Elég kalandos körülmények között tértem haza.

Ha jól tudom, rabszállító kocsi fogadta a magyar határon.

– Így van. Onnan bevittek Győrbe az ÁVH-s laktanyába. Majd egy kihallgatás következett. De kicsit visszaugorva, amikor Bécsből elindultunk, még vásároltam egy gépkocsit, amivel hazajöttünk. Egy bécsi fogorvos barátomat pedig megkértem, jöjjön velünk a határig, kísérjen el! Soha nem lehet tudni. Amikor megérkeztünk az osztrák határőrséghez, ott rögtön szóltak: – Gyula, ne menjenek haza, magukat rabszállító kocsival várják a magyar oldalon. Ezt azonban nem hittem el.

Felismerték a határon?

– Hogyne. Barátommal átmentünk a magyar határ sorompóhoz, ott kértem a kiskatonát, hívja ki a parancsnokot.  Ő rögtön azt kérdezte: – Hol van a család? – A másik oldalon. – De miért? – Mert nekem az osztrákok azt mondták, maguk rabszállító kocsival várnak. Márpedig, ha láttam volna rabszállító kocsit, biztos, nem jövök haza. Még a parancsnok is megkérdezte: – Lát maga itt rabszállító kocsit? – Nem. Erre visszamentünk, saját kocsival átgördültünk a sorompó alatt, ám abban a pillanatban jött ki az épület mögül a rabszállító autó. Az ügyeletes tiszt pedig közölte: – Azonnal kiszállni, mindent átrakni a rabszállító kocsiba! A kocsim ott marad a határnál, majd ők visznek tovább. Én pedig közöltem, hogy erről szó sem lehet. Egyszerűen nem vagyok hajlandó kiszállni, nem szállok át a rabszállítóba. Ha valamit akarnak velem, kettőt tehetnek: hozzanak egy darut, azzal rakjanak át kocsival együtt, vagy robbantsák fel az autót és megszűnik ez a probléma.

Közel egy órás vita után, a parancsnokkal is beszéltem: – Maga azt mondta, itt nincs rabszállító kocsi. Mire ő: – Nem azt mondta, hogy nincs, hanem kérdezte, látok-e rabszállító kocsit? A kettő nem ugyanaz. Ő is arra kért, szálljunk át, és rakjuk át a csomagokat. Vele is közöltem, hogy nem szállunk át, erről szó sem lehet. Ekkor eltűnt, majd fél óra múlva kijött – gondolom telefonáltatott jobbra-balra, hogy mit tegyenek velem –, és közölte: rendben van, nem kell átszállni, de a kocsi után kell menni egész a végcélig. Ne próbáljak meglógni, mert kis ország vagyunk és hamar utolérnek.

Győrben bevezettek az Államvédelmi Laktanyába, ahová a nagykapun keresztül bement a rabszállító kocsi, én azonban megálltam kint a járda mellett. Ebből újabb botrány-sorozat kerekedett. Kijött a laktanya parancsnok, ráismertem, régi gyermekkori játszótársam. Egy iskolába jártunk valamikor. Ő is kért, hogy menjünk be. Megkérdeztem, miért? Mert a kihallgatásról jegyzőkönyvet készítenek. – Meddig tart? – Minimum három napig. Akkor az jutott eszembe, mi lesz, ha három hétig, három hónapig, vagy három évig tart, vagy az Isten tudja, mennyi ideig? Határozottan válaszoltam, hogy nem megyünk be. Ő is eltávozott. Gondolom, végigtelefonálta az illetékeseket. Majd negyed óra múlva kijött és közölte: rendben van: a kocsi és a család maradhat kint az utcán, de én menjek be, elkészítik a jegyzőkönyvet, az 20-25 perc, majd mehetek. Rákérdeztem, becsület szavadra? Válasza: igen. – Melyikre: a gyermekkori játszótárs, vagy a laktanya-parancsnok becsület szavára? Játszótársi becsület szavára. Bementem. A szokásos kérdések: merre jártam, mit csináltam? – Tudod mit? Írd meg a jegyzőkönyvet, ti jobban tudjátok, hogy merre jártam a világban, és mit cselekedtem, mint én! Írd meg a jegyzőkönyvet, én aláírom, és hadd menjek!

Megírta a jegyzőkönyvet, aláírtam, s mondta, hogy mehetünk. – Persze, ha lekísérsz a kijáratig. Jött velem, kinyitották a kiskaput, kinézek, s szemben az utca másik oldalán a kocsi teljesen üresen állt. Mint kiderült, a két kislányom már unta a kocsiba zártságot, éhesek voltak, meg vécére is kellett menniük. Bejöttek a laktanyába, és miután rákérdeztem, hol a család, mondták, hogy a pincében. Ez megint rossz érzéssel töltött el, mert az ÁVH-s laktanyában a pince közismert hely. Itt azonban az étteremben találtam rájuk. Hazajöttünk, másnap lementem Tatabányára, és folytatódott az életem, mintha mi sem történt volna.

(Folytatjuk)

 

 

 

Rabszállító kocsi várta a magyar határon

 

Beszélgetés Grosics Gyulával,

az Aranycsapat 85 esztendős legendás hírű kapusával

2. rész

 

– Gyula, az ÁVH zaklatta még a későbbi életében?

– Nyilván figyeltek, eleinte nem tudtam, mire vélni, ha a telefont fölemeltem, kattogni kezdett. Ma már tudom, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy lehallgatják a beszélgetéseinket. Persze, éreztem, tudtam, hogy figyelnek. Mindenről tudtak, ami személyemmel kapcsolatos.

Amikor lekerültem 1956. január 1-én Tatabányára, márciusban kijött értem két civil ruhás férfi Oroszlányból, ahol politikai internáló tábor működött, rabjai a bányában dolgoztak. Az intézmény parancsnoka és helyettese jött értem, s egy edzés után megkértek, menjek velük. Átvittek Oroszlányba, az internáló tábor parancsnoki ablaka az udvarra nézett. Bevittek és szemem elé tárult, ahogy sétáltak a csíkos ruhás rabok az udvaron. Furcsán éreztem magam. Ekkor megszólalt a parancsnok: – Na látja, nem jobb magának Tatabányán játszani, mintha itt kellene dolgoznia a bányában? Képesek voltak bevinni, hogy ne nagyon ugráljak, mert íme ez a megoldás is lehetséges.

– Ezt nevezik lelki terrornak.

– Így igaz. Lelki terrorban volt részem 1955-ben, majdnem 12 hónapig.

Hogy lett önből futballista, hisz, ha jól tudom, édesanyja papnak szánta?

Valóban. Ez gyermekkori történet. Talán négy-ötéves lehettem, amikor édesanyám súlyos agyvérzést kapott, s egy évig fekvő beteg volt. Ez idő alatt ennek hatására befelé, Isten felé fordult, majd egy év után, csodálatos módon, szinte egyik napról a másikra súlyos betegségéből felépült. Attól kezdve hétköznap, vasárnap templomba jártunk. Vitt magával bennünket, öcsémet és engem is. Később rendszeresen ministráltam a szentmiséken. S édesanyám engem papnak szánt. Így is készültem, nem tiltakoztam. Számomra a szülői akarat szent volt és sérthetetlen.

Máig sem tudom megfejteni e pillanat titkát, de egy vasárnap délelőtt közel laktunk a pályához, s mint afféle gyermek, rengeteget játszottam ott. Ezen a napon, a vasárnapi nagymise előtt, kerékpárral elmentem nézelődni. Tudtam, hogy a felnőtt csapat vidékre készül a bajnoki mérkőzésre, közelükben csellengtem, csodáltam a nagyokat. Egy idő múlva el kellett volna induljanak, de még fél órát vártak, mert kiderült, a csapat mindkét kapusa katona volt, s 1940 őszén már háborús szelek fújtak Európa felett. Egyiket sem engedték el szolgálati helyéről, s ott állt a csapat – indulás előtt – kapus nélkül. Nekem eszembe nem jutott volna, hogy Dorogon, a felnőttek közé 14 és fél évesen bekerülök minden előzetes nélkül. De szó szerint fölszedtek az utcáról. Mondta az egyik játékos: – Ha nincs Pap, úgy hívták a kapust, jó lesz ministráns is. A játékos ott lakott velünk szemben, tudta, hogy rendszeresen járok templomba.  Így vittek magukkal, szülői engedély nélkül.

Egyik barátomat kértem meg, vigye haza a kerékpáromat. Ő ezt meg is tette, s amikor kérdezték tőle, merre vagyok, azt válaszolta, nem tudja, csak erre kértem őt. Mi közben elmentünk a mérkőzésre, az edző pedig közölte velem, hogy játszani, védeni fogok a csapatban. Hogy hogy zajlott le a mérkőzés, nem emlékszem. De nyertünk. Éjjel 11-kor értünk haza Dorogra. Édesapám kint állt a kertajtóban. – Hol voltál kisfiam? – kérdezte. – Komáromban. – Hogyhogy Komáromban? Kivel voltál Komáromban? – A csapattal. – És ki engedett el? Amikor kezdtem volna magyarázkodni, kaptam egy hatalmas pofont. Szerencsétlenségemre azt is megkérdezte, mit csináltam Komáromban? Erre nagy büszkén sírva válaszoltam neki, hogy játszottam a felnőtt csapatban. Édesapám rám nézett: – Még hazudsz is kisfiam? S máris kaptam a második pofont.

Dorog kisváros. Másnap futótűzként terjedt el a hír, hogy a dorogi csapatban egy 14 és fél éves gyermek védett, de nem tudták a nevemet. Édesapám is hallotta a hírt a munkahelyén. S akkor jött rá, hogy az a gyermek csak én lehettem. Így kezdődött a pályafutásom.

Édesapja végül mikor fogadta el a futballista pályafutását?

– Azonnal. Nagyon boldog volt. Vele jártam mérkőzésekre vasárnaponként. Nagy drukkere volt a Dorog felnőtt csapatnak. Később, amikor én is játszottam a csapatban, édesanyám is nagy drukkere lett, de neki szívfájdalma maradt, hogy nem lettem pap. Ezt nekem még akkor is előhozta, amikor befejeztem a labdarúgást. A fekete mezt két okból viseltem, egyrészt a katolikus papok is fekete reverendát hordanak, másrészt, hogy édesanyámnak valamilyen kapcsolata legyen a fekete reverenda színével. Ez aztán elterjedt a világban.

Gyula egyébként vonzódott a papi pálya felé?

– Hogyne. A templom levegője, az édesanyámból kiáradó hit persze, hogy megfog egy öt-hatéves gyermeket. Nálunk – íratlan szabály – a szülők határoztak minden kérdésben. Nekünk, gyermekeknek kötelességeink voltak.

– Beszéljünk a rendszerváltásról! Ha jól tudom, alapító MDF-es.

– Közelről éltem át 1956-ot, sokkal hamarabb kerültem a felnőttek közé, és reagáltam a külső eseményekre és körülményekre, mint ahogy azt egy fiatal gyermek tette abban az időben.

1987-ben a magyar politikai élet eljutott egyfajta lehetőséghez, rájött, hogy lazítani, feszíteni lehet a kommunizmus eszméjét, társadalmi rendjét, s szabad utat engedtünk a bennünk feszülő és elfojtott érzelmeknek. Amikor meghallottam a lakiteleki sátorban történt első eseményeket 1987-ben, melyek kiszivárogtak, abban a pillanatban eljegyeztem magam azzal a – nemzeti, keresztény, konzervatív – eszmeiséggel, melynek hatáskörében nőttem fel.

Hogy vette fel a kapcsolatot Lezsák Sándorral?

Gyarmati Dezső néhány hónappal korábban került közvetlen kapcsolatba Lezsák Sándoron keresztül az MDF-fel. Bejött az üzletünkbe a Szent István körúton, és kérdezte tőlem, mi a politikai ábc-m. Mondtam neki, – de akkor még nem tudtam, hogy ő már szorosabb kapcsolatban áll az MDF-fel – hogy engem megfogott a lakiteleki sátor szellemisége. Erre azt kérdezte: – Nincs kedved belépni? – Hová? – Hát az MDF-be. De, minden további nélkül, hogyne, szeretnék.  Bementünk az Ó utcába, ott volt az MDF központja. Akkor még szó nem volt arról, hogy az MDF politikai párttá növi ki magát, és mint rendszerváltoztató párt, indul a 90-es választáson. Azért nem szeretem a rendszerváltoztató párt elnevezést, mert Magyarországon nem volt rendszerváltozás. Kormányváltás volt. Aztán 1989-ben, amikor már kiderült, hogy a Demokrata Fórum indul az első választáson, akkor aktívan bekapcsolódtam a munkába. Résztvettem Kisvárdától Nagykanizsáig a fórumokon, gyűléseken, 1989 végén a választási kampányra készülve. S amit akkor gondoltam és éreztem, ki is mondtam. Visszatekintve, nagyon naív voltam.

S akkor mit gondolt?

Hittem a rendszerváltozás igazságában, hittem, hogy történelmi távlatokban meg kell szüntetni azt a folyamatot, amely 40 éven keresztül a legnagyobb terror és diktatúra közepette sanyargatta ezt az országot. Teljesen új életet kell kezdeni, ahol a választók akarata kell érvényesüljön. Ezt mélységesen hittem, mint ahogy hittem abban a plakátban is, amit az MDF a választások előtt nyilvánosan publikált: szovjet katonatiszt tarkója látható a képen, az aláírás nem több és nem kevesebb, mint Konec. Vagyis vége. Ebben hittem, hogy vége van, s az MDF az a rendszerváltó párt, amelyik végrehajtja a változásokat.

Hol romlott el a rendszerváltás folyamata?

Már a választások előtt, miközben mi teljes szívvel, lelkesedéssel hirdettük a meggyőződésünket, közben eldőlt Magyarország sorsa, különböző háttér megállapodások és egyebek következtében. Kiderült az 1990-es választások után nagyon hamar, hogy szó sincs rendszerváltoztatásról. Szó sincs arról, hogy új körülmények, keretek között, elszámoltatva az előző rendszer felelőseit, tudunk új életet kezdeni. Én ebben hittem feltétel nélkül.

És hittek sokan.

– Aztán óriási csalódás ért. Nagyon közel voltam azokhoz a körökhöz a politikában az MDF-ben, ahol eldőltek a dolgok. Szem- és fültanúja voltam, azoknak a változásoknak, melyek bekövetkeztek. A Demokrata Fórumon belül megindult az osztódás, s ez nem volt véletlen. Az alapító tagoknak – már a 90-es választások után fél évvel – el kellett távolodniuk a Fórum vezetéséből. Bíró Zoltán volt az első, aki az MDF elnökeként lemondott pozíciójáról és távozott. Később bebizonyosodott, hogy ez egyáltalán nem volt véletlen. Aztán hátat fordított, – nem önszántából – Csoóri Sándor. Kivált az elnökségből. Meghalt Csengey Dénes. Nem akarok túlzásokba esni, de szerintem nem tisztázott körülmények között. Lezsák Sándor teljesen félrevonult. Kivonult a Margit szigetre és ott a Lakiteleki Alapítvánnyal munkálkodott. Nem vett részt a napi politikában. Fizikailag ott volt, de lelkileg nem. Majd jött a legsúlyosabb eset:  Csurka István tanulmánya, mely nagymértékben felbolygatta nem csak a közvéleményt, és a politikai pártokat, de az MDF-en belül is szakadást idézett elő. Ez volt az az esemény, mely első ízben, de nagyon mély sebeket hagyott az MDF testén. Csurka tanulmányában sok igazság volt. Amit túlzottnak tartottam, az a miniszterelnökünk betegségével kapcsolatos véleménye. Gyakorlatilag Csurkát kiebrudalták az MDF-ből és vele együtt az MDF tagságának 80 százalékát. Megszűnt az aktivitás, a párttagság közelsége a vezetéshez.

Melyik politikai erőben látja a megújulás lehetőségét?

Kizárásomat nem kértem az MDF-ből, de később beléptem a FIDESZ-be, függetlenül attól, hogy az eszmei-, politikai felfogásom nem változott semmit. Ma is a lakiteleki sátor szellemiségét vállalom, és vallom magaménak. Ma olyan politikai helyzetben élünk, hogy élére állíttatott az ország sorsa: vagy bal- vagy jobboldal. A jobboldali politikai pártok közül legerősebb a FIDESZ, mely 1990 után napjainkig olyan belső változásokon ment keresztül – a nemzeti liberalizmustól eljutott a kereszténységig.

– Az Aranycsapat még élő két tagja Buzánszky Jenő és ön járják az országot, sőt a határon túli városokba is eljutnak. A fiatalok tudják, hogy kik önök?

– Érdekes, igen. Rendkívül sok fiatal vesz részt ezeken a találkozókon. Nagyjából ismerik a Csapat szerepét a magyar labdarúgásban, sőt az akkori politikai életet is. Rengeteg a meghívásunk, szeretnénk minden meghívásnak eleget tenni…

 

Képaláírás: Fekete Párduc, az Aranycsapat legendás hírű kapusa

 

Frigyesy Ágnes