Back to Home

Tribeca-filmfesztivál – „Uram, bocsásd meg, hogy lövünk…”

Kilenc szökés

 

33R Ó Z S A  Á K O S ( N E W Y O R K )

 

Jane Rosenthal és Robert de Niro vezetésével 2002-ben rendezett első ízben filmfesztivált az amerikai Tribeca Filmintézet. A filmsztár De Niro azóta is fővédnöke a Tribeca-filmfesztiválnak, amelyet személyesen nyit meg évről évre. Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű fesztivált, amely nemzetközi filmek tömegével vonzotta az érdeklődőket.  Százhúsz nap előkészítő munka után, 1300 önkéntes segítségével, 150 000 művészetre éhes látogatót fogadott múlt vasárnapig a két hétig tartó fesztiválon Alsó-Nyugat-Manhattan, azaz Tribeca.

A fesztiválon több műfajban mérettették meg magukat az alkotók, s az idén a játékfilmekkel szemben a valódi történetekre épülő elbeszéléseket felhasználó, illetve a dokumentum- és a rövidfilmek vitték el a pálmát. Mindez meghatározta a nézőközönséget is. A nézőteret a korábbi évekkel szemben nem a popcornt majszoló, kétliteres kóláspohárral szaladgáló hollywoodi „filmőrültek” töltötték meg. Más emberi minőség bújt elő a betonrengetegek dzsungeléből: a világ iránt nyitott, érzékeny közönség, amely szintén az amerikai társadalomhoz tartozik, mégis ritkán fedezhető fel hétköznapjainkban. Az alkotásokat általában 4-5 alkalommal vetítették le a fesztivál ideje alatt, és a nézőknek minden premier alkalmával lehetőségük nyílt találkozni a rendezővel, a színészekkel. Persze csak ha sikerült bejutniuk az első vetítésre, ami a sorokat látva bizony sokszor szinte lehetetlen volt. Felkeltette a figyelmet a Dear Father, Quiet, We’reShooting… (Uram, bocsásd meg, hogy lövünk…) című film. A nézők találkozhattak a rendezővel is, aki fontosnak tartotta, hogy mindegyik bemutatón részt vegyen.

David Benchetrit nem szokványos izraeli filmrendező. Marokkóban született 1954-ben, és 1967-ben érkezett Izraelbe egy ortodox bentlakásos iskolába.  Onnan megszökött, majd öt évig mosogatott egy étteremben. Munkatársai hasonló korúak voltak mint ő, vagy nála is fiatalabb palesztinok, akiket sokszor védelmébe vett izraeli munkáltatójukkal szemben. A körülmények hatására Benchetrit érzékennyé vált a palesztinok problémáira. 1972-ben hívták be katonának, s az elsők között volt, akik lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadták az izraeli katonai szolgálatot.

Benchetrit dokumentumfilmje valójában riportsorozat. Megszólalnak benne olyan izraeli katonák, akik parancsmegtagadás miatt börtönbüntetést kaptak, illetve felmentést a katonai szolgálat alól. A beszélgetések közben a rendező filmbevágások segítségével érzékelteti a borzalmakat, hogy mit kell átélnie a védtelen, nyomorult palesztin és libanoni arab polgári lakosságnak, hosszú éveken keresztül belekényszerítve az értelmetlen háborúskodásba. Bemutatja a bombázások utáni városképet, a gyermekáldozatokat követelő akciók utáni elkeseredettséget, a lakosság pánikkal teli tehetetlenségét, a katonáknak kiszolgáltatott emberek végtelen alázatát. Miközben peregnek a képsorok, az egykori katonák az átélt borzalmakról beszélnek, és ugyanők lesznek a sokat emlegetett „lelkiismereti tiltakozók”.

A filmben megszólal egy Dél-Amerikából haza-, azaz Izraelbe települt férfi, aki kilencszer próbált megszökni a katonai szolgálatból, végül egy év börtönt kapott, mert nem akar fegyvert fogni, embert ölni. Ezután egy vadászpilóta beszél a palesztin fiatalok ezreiről, akik halált megvető bátorsággal, életüket feláldozva lesznek terrorista merényletek kulcsfigurái. A férfi elmondja: ő igaz hazafi, és bármikor kész életét áldozni hazája védelmében, de nem kíván részt venni más országok megtámadásában, civilek bombázásában. Árvákról szól, jövő nélküli, érzelmileg mélyen sérült gyerekekről, akik a pokolgépes merényletek alkalmával saját testükre csatolva juttatják el a több kiló robbanóanyagot a megfelelő célpontokba. Mint mondja, az értelmét vesztett élet utolsó megnyilatkozásai ezek. A pilóta rámutat a múlt jelenbeli következményeire, arra, hogy a bosszú bosszút szül. Bemutatja, miként válnak hamuvá életek egy pillanat műve alatt, egyetlen gombnyomásra. Azt is elmeséli: már rég erre a felismerésre jutott, ám katonaemberként méltán rakta félre érzelmeit. De aztán elérkezett egy ponthoz, amelyen túl már lehetetlen vállalni az igazságtalanságot. Több év szolgálat után ideiglenesen menesztik a légierőtől.

A filmben megszólal egy filozófus is, akit nézetei hangoztatásáért börtönbüntetésre ítélnek, mégis a mai napig tüntetéseket szervez a béke érdekében. Újabb megszólaló: a jaffai arab és zsidó színháztársulat vezetőjét szintén menesztették a katonaságtól, de folytatja a harcot más színtéren. A zene, a művészet erejét kihasználva mutatja be a palesztinok kilátástalan helyzetét. Végül az egyik legtekintélyesebb katonai vezető mesél arról, hogy egyre értelmetlenebbnek tartotta a kapott parancssorozatot, végül megtagadta a behatolást Bejrútba, amelynek következtében Saron elnök őt is eltávolította a hadseregből.

Az izraeli filmrendező mindegyik riportalanyára jellemző, hogy izraeli sérelmekről egyáltalán nem beszélt, a vadászpilóta pedig azt mondta, hogy megérti az elkeseredett, magukkal másokat a halálba rántó palesztin fiatalok cselekményeit. Ezzel szemben mindegyikük a saját tapasztalatára építve szeretné meggátolni, hogy további vérontás legyen a civil arab lakosság körében, hogy ne gyűrűzzön tovább a gyűlölet e rettenetes forrása. Szebb jövőről álmodnak, ám ennek eléréséhez hatékony összefogás és egyetértés kell, amelynek útját hivatott kitaposni a film is, többek között a mottóval: „Az ellenszegülés, a parancs megtagadása az egyetlen lehetősége, hogy megtartsuk emberi mivoltunkat.”

Érdekes volt hallani, hogyan is fogadta az amerikai nézőközönség a filmet. Ezt érzékeltetheti az alábbi kérdés-felelet, amely a vetítés után a közönség és a rendező között zajlott.

– Mi a személyes célja a filmmel? Zavarja-e, hogy az izraeli emberek nagy része árulónak fogja tartani?

– Számomra mindegy, hogy elítélnek-e vagy sem. Ha az embernek van célja, mondanivalója, akkor azt vállalni kell. Eddig 22 filmet forgattam, ebből több elsősorban művészi ihletettségű alkotás volt. Most valami mást akartam. Harminckét évvel ezelőtt az elsők között voltam, akik megtagadták a katonai szolgálatot, 1973-ban a jom kippuri háború előtt börtönben is ültem emiatt. Az élmény azóta bennem él, de várnom kellett a megfelelő pillanatra és emberekre. Tudat alatt talán mindvégig a pilótára vártam, ő az ütőkártya, a „megtért” izraeli elitkatonaság példája, a másik oldal hiteles hangja.

– Mi történhetett a vadászpilóta életében, ami ilyen drasztikus változáshoz vezetett?

– Nem volt ez annyira drasztikus változás. Az ember csak ideig-óráig képes magába fojtani igazságérzetét.  Két és fél évvel ezelőtt jutott erre a döntésre, és az ő kezdeményezésére 29 másik pilótával együtt levelet küldött a katonai vezetésnek, amelyben azt kérték, hogy állítsák le az értelmetlen harcokat a Gázai övezetben, s kijelentették, hogy megtagadják a katonai akciókban való további részvételüket. Lépésük óriási vihart kavart Izraelben, nagy vitákat indított, sokan árulónak nevezték őket. Ám kis ár ez azért, hogy emberileg megmenthették magukat, és beindítottak egy folyamatot, amelyre az egész világnak oda kell figyelnie. Nem holmi fiatal pacifista, idealista 18 évesekről van itt szó, hanem a katonaság magjáról, akiknek véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

– Vannak politikai ambíciói a pilótának?

– Nincsenek. Húsz évvel ezelőtt árulónak hívták, ma ő Izrael erkölcsi hangja. Bár huszonkilenc társának mennie kellett a légierőtől, ő befolyásos ismerősei révén ott maradhatott, és ma is az izraeli légitársaság, az El Al egyik legjobb pilótája. A legszebb az, hogy ma is őt hívják, ha állami elöljárókat, minisztereket – sőt korábban Saron elnököt is – Zürichbe vagy Belgrádba kell szállítani.

– Általában mennyire nehéz egy ilyen filmet bemutatni?

– Izraelben létezik egy liberális beállítottságú 2-es csatorna nevű kereskedelmi adó, amely mindig bemutatja a munkáimat. Ezenkívül már nem ilyen egyszerű a dolog, nagyon sok munka és kitartás kell ahhoz, hogy fogadják a filmjeimet. Kibucról kibucra járva beszélgettem emberekkel, mutogattam munkáimat mindenfelé. Egy idő után elkezdtek tisztelni. Felfigyeltek rám az emberek, a média és a politikusok is. Persze még így is nagyon sokan bírálnak, de ez folyamatos harc. Nem állíthat meg sem a veszély, sem más buktató.

– Kapcsolatban áll-e arabokkal, palesztinokkal, akik hasonló filozófiát vallanak, mint ön? Bemutatták-e filmjét az arab világban?

– Természetesen nagyon sok emberrel állok kapcsolatban.  Gázában és Ciszjordániában 1976 óta készítek filmeket, rengeteg arab diákot oktatok filmművészetre.  Biztosan vetíteni fogják a filmemet az arab világban, de előtte Izraelben kell bemutatni.

– Libanonban is lesz vetítés?

– Az még túl korai volna, de egyszer valószínűleg igen. A Tribeca-filmfesztivál után meghívást kaptam a szarajevói és a belgrádi rendezvényekre, az érdeklődők ott nézhetik meg legközelebb a filmemet.

– Libanonnal mi a gond?

– Izrael 2000-ben kivonult Libanonból, azóta csend van. Azt kívánom, hogy bár soha ne történt volna meg a 18 éves izraeli megszállás. Nem áll szándékomban párhuzamot vonni, de kijelenthetem: Libanon Izrael Vietnamja. Az embereket végre rá kell döbbenteni arra, hogy bár a történelem katasztrófái sokszor ismétlődnek, mégsem lehet mindig a vezetésre hárítani a felelősséget. Sokan vagyunk, akik nem merünk ellenszegülni a hatalomnak. Pedig ha igazán eltöprengünk ezen, akkor ráébredünk, hogy nem is vagyunk oly aprók hozzájuk képest. Nem lehet mindig a felsőbb vezetést hibáztatni, hiszen itt vannak az egyéni példái annak, hogy miként lehet másként dönteni, és vállalni a felelősséget.

Magyar Nemzet · Magazin

2006. május 13., szombat