Back to Home

 

Dr. Kolozsy Sándor

 
1.      Rövid életrajz
 
A Masodik Vilaghaboru megkezdese alatti idokben, 1938.Februar. 15.-en mintket szuloi agon Honfoglalo Magyar osoktolerdelyben Kolozsvaron szulettem.
 
Majd a masodik vilaghaboru vege  alatt, anyammal es dunatulrol szarmazo mostoha apammal 1944.szeptember. 4.-en Gyor melletti falu Menfocsanakra telepedttunk le. Ahol is eltem 1956-ig.Felsobb iskolaim Gyorben vegeztem!
 
2.      Munkaterületem leirása.
Mint frissen Felszabadult, eretsegizett Geplakatos seged, 1955-56-ban a Gyori Vagongyarban dolgoztam.

3.      Hivatásán túlmenő érdeklődési köröm.
Mivel, hogy mar gyermekkoromban kimutatkozott a kepzomuveszethez, tehetsegem, azert a Menfocsanaki , Satory-ne Erdedy Eva-Rajz tanarno javaslatara, 1952-bern jelenkeztem, a Dunatuli Kepzomuveszeti Ademiara Gyorben, ahova felis vettek esti orakban valo oktatasra, ahol a felnottekkel, dolgoztam, az Alexovits Laszlo Kossuth Dijjal szobraszmuvesz. Bekesy Leo-festomuvesz, Shulcbach-iparmuvesz tanuloja-kent tanultam grafikat-festeszetet-szobraszatot .
 
Aztan megjott az 1956-os Magyar Szabadsagharc. Es en mint 18-eves fiatal, a Gyori Vagongyari teherautok tetejen fegyveressen resztvettem a Magyar Szabadsagharcban. Gyor-Mosonmagyarovar-Budapest, a Kommunista-Oroszok ellen!
 
Sebesulten beis keruletem az Orvostudomany Egyetemen alaksoraban a tobbi fitala sebesultel egyutt.
Csakis a nephez allo kiskatonak jovoltabol, akik egyik nap bennunket teherautokra dobalva megsem alltak az Osztrak hatarig, amig mjeg az Orosz tankok egy bizonyos tavban kovettek bennunket a jobboldali szantasokban egeszen a hatarig!
Majd Ausztrian keresztul Hollandia, Helmond, es ahol oszotndijjal bekerultem az Eindhoveni Rembrand Akademiara.A negyeves Magyarorszagi tanulmanyaim utan a kettot osszeadva, 1958-ban vegeztem, es azutan ez evvegen australiaban kivandoroltam. Ahol kezdetben mint mindenfajta munkak utan, vegulis mint hivasasos muvesz rajzfilmeken- opera diszleteken, es mernokokkel egyutt epuleteken elso-kulso szobraszati iparmuveszeti alkotasokat vegeztem.
 
Igy mint hivatasos, demar nemzetkozileg elismert Szobramuvesz. tobbekkozott az Angol Kiralynoi Buckingham Palotaban, Washingtown, DC. Readen elnoki gyujtemenyben a Fejer Hazban, majd a Budapesti Nemzeti Galleriaban, Ausztral Parlament Hazban, es az Ausztral Portre Nemzeti Galleriaban is munkaim megtalalhatok, a sok sok mas gyujtemenyeken kivul vilagszerte.
 
A " Spirit of Sydney" eletnagysagu bronz szobrom utan Arpad Akademia. Arany ermmel tuntetett ki, mint szobraszmuveszt  Celevelandi Magyar Talakozo alatt!
 
Kulonbozo dijjak mellett, kozteri emlekmuveki pajazatok elnyerese utan es a tezisem megirasa utan 1990-ben Amerikaban a Benson Arizonai Egytemtol  elnyertem a Kulturalis Doktoratust, kepzomuveszet szobraszatban.
 
Mint "Artist-Sculptor in Resident" az Egyetemen szoraszatot, ontoformak kesziteset, bronz-onteset, felpucolasat, majd a pattina felrakasat.
 
A Sydneyi Nyomorekok Olympiai jatekok alatt  Dr. Kolozsy Sandor, en voltam az egyduli szobramuvesz, Magyar, erdelyi Magyar szobraszmuvesz akinek az alkotasai kivoltak allitva a Pavilionban!
 
A mult ev junius. 10-en avattak fel eszakon az alapzattal 5-meter magas emlekmu alkotasom, 3-mter magas bronz, a JOK." Wild One" Ausztral Rock and Roll" Kiraly emlekmuvet/
 
Jelen pillanatban dolgozom egy szemelyes kiallitasi anyagon amit 18-honap utan a NSW-i Kormanyzo, Prof. Mary Bashir fog megnyitni a Sydney-i varos kozepen egy epuleti Galleriaban.
 
Meghivasra terveket keszitek a Budapesti jovendobeli 56-os Szabadsagharcos emlekmu pajazatra, amit meg junius elso napjaira kell, hogy a zsuri ele juttassak. Budepastre.

4.      Tanulmány irását, amit honlapunkon keresztül terjesztünk nyilvánosság elé
 

 
Az emigracios eletben sem adtam fel a munkassagom a nepunk erdekeben.
 
Mert 1978-ev elejen letre hoztama NSW-i Magyar Kepzomuveszeti Kort, melynek a 4-eves elnokletem alatt 36-kiallitast rendeztem 32-magyar, felig magyar szarmazasu kepzo-ipar-nep-muvesz kollega szamara.
 
Meg az evvegen, 1978-ban letrehoztam az elso erdelyi szervezetet, Actio Transylvanica-t, ahonnan mivelhogy politikailag " tuleros Lo" voltam, kifurtak.
 
Az 1981-es amerikai kiallitasaim erdekeben tevo uzleti utam alatt meglatogadttam a nehai. Gr. Dr. Wass Albert-Erdelyi Vilagszovetseg-Tarselnoket Floridaban, ahol kb egy hetet toltotem el veluk a kedves Elisabeth nevu felesege tarsasagaban.
 
1983-ban a " Korosi Csoma Sandor Magyar Iskola" Parramataban 5000-dollarral hoztam letre a Magyar gyerekek reszere hetvegi Magyar nyelv oktatasara.
 
Majd az Erdelyi Vilagszovetseg Sydneyi Csoportja kereten belul " Az Erdelyi Magyar,Szekely Nempmuveszeti Muzeum Alapitvanyt" 
 
Melynek erdelyi nepiviseletek, habanok, kezimunkak, fafaragasok, nepmuveszeti gyujtemenyevel kiallitasokon szoktuk bemutatni ismertetni Erdely Orszag Magyar eredetet.
 
Konyvet is irtam rolla," Az Erdelyi Magyar, es a Szekely Nepmuveszet tortenete" szines kepekkel illusztralva, 13-szakban, ami meg  nem volt konyv formaban kiadva, de radio musorban fellett dolgozva 13-reszben.
 
Eloszor a Szabad Europa Magyar nyelvu adasa, kozolte le, a 80-as evek elejen, majd a Los-Angelesi es vegulis az itteni Sydneyi Magyar Radio
 
Wass Albert Batyam, es a Zolcsak Istvan. EVSZ-Tarselnokok keresere visszateresem utan,letre hoztam ,  az Erdelyi Vilagszovetseg Sydneyi Csoportjat, melynek azota is vezetoje elnoke vagyok.
 
Es igy szemelyes ismeretseggel az eletuk vegeig nemzetkozileg egyutt dolgoztam veluk hosszu evtizedeken at, a tobb mint 3-millionyi erdelyi-rumaniai magyar leszarmazottak erdekeben!
 
Tunteteseinkkel, leveleink, memorandumaink sokasaga ment el a Vilag Politikusai, Vallas-vezetoi, Allamfoi, az Egyesult Nezetek, es az Egyesult Europai kepviseloi-hez, a hamis Dako Rumun propaganda ellen. A rumaniai-erdelyi Magyarsag erdekeben. A 250-ezer Moldovai Csango Magyarok erdekeben. A Ceausescu sovinista Olah diktator ellen. a Felmillionyi Duna-Delta Csatorna epitese alatt aldozartok emlekere, akiknek 75-% Erdelyi Magyar ertelmiseg volt.
  
Dr. Kolozsy Sandor.C.D.V.A.
kolozsvari szobraszmuvesz.
www.kolozsy.com.au
 
Sydney-Ausztralia.
 
Leigazolt Szabadsagharcos/ Bocskay Jozsef . elnok Ur altal, 1992-Budapest/
 
Ausztraliai Fuggetlen Magyar Szabadsagharcos Szovetseg.
Sydneyi tagja.
 
Erdelyi Vilagszovetseg-Tars, Sydneyi Csoport.
elnoke.
 
nehai. gr. Dr. Wass Albert, Zolcsak Istvan.EVSZ-Tarselnokok.
szemelyes ismeretsegu hosszu evtizedes Nemzetkozi munkatarsa, a tobb mint 3-millionyi Erdelyi, Rumaniai Magyar-leszarmazottak erdekeben.
==========================================================================================
Magyar! Legyen hited! S ujbol leszen orszagod! Tortenemi Nagy-Magyarorszagod!
 A Sumir-Skitta-Hun-Avar-Os-Magyar oseid foldjen a Karpatmedenceben!
==========================================================================================
 
U.I.-Meg a 80-as evek kozepen  amikor a Wass Albert batyam kifutott penzebol, es mar nemtudtta tobbe  es kiadni a
 " TRANSYLVANIA QUARTERLY" negyedevi angolnyelvu ujsagot, azutan szervezetunk kereten belul en vettem kezemben,a szerkeszteset, es a kiadasat, a " TRANSYLVANIA QUARTERLY AUSTRALASIANEDITION" nev alatt. Es a foldalatti kapcsolatokon keresztul hozzank erkezett legszomorubb tortenetek az erdelyi, es moldovai  magyarsag eletebol, ugyanugy mint elozoleg Albert batyam tette. Enis  azokat angolra forditva,az ujsagunkban felhasznalva ingyen tobbszaz peldanyban kinyomattuk, repulo postan elpostaztuk, es ennek segitsegevel ismertettuk az ausztral osszes kepviseloivel, majd a Vilag politikai, vallasi vezetokkel erdelyi magyarsag szomoru sorsat. . Ez az akcio a nepunk redekeben tagsagunk, es az ausztraliai magyarsag adomanyan kivul  szereny szobraszati csaladomnak tobb mint 34-ezer ausztral dollarjaban kerult. s amikor a mi kasszank is kifogyott, akkor nekunk is felkelett adni az egeszet.
================================================================================
Legyen vilagossag Erdely felett! Nehagy el veszni, Erdelyt Istenunk!
================================================================================