Back to Home

 

 

 

 

BEBETONOZOTT VILÁGSZENZÁCIÓ

 

 

 

 

 

 

 

            Losonczi Áron 28 esztendős okleveles építészmérnök tanulmánya a fényáteresztő beton.  Találmányát világszerte szenzációként kezelik, csak valahogy odahaza nem akarják őt felkarolni, ahogy ez már lenni szokott.  New York-ban a World Trade Center helyére megálmodott építményhez az ő fényáteresztő betonját használják majd. 

 

n      Miben különbözik a fényáteresztő „csodabeton” a közönséges betontól?

 

Ránézésre ez is durva, kemény anyagnak tűnik, de fényforrás felé fordítva át ereszti a fénysugarakat, tehát légiessé válik az egész.  És amúgy sem szürke tömböket kell elképzelni, mivel megválaszthatók a színei.

 

n      Embert próbáló munka betonkeverővel dolgozni.  Az Ön betonja is így készül?

 

Itt első sorban laboratóriumi körülmények között zajlik a munka, de természetesen szükség van betonkeverőre is.  Gummikesztűt húzok, és előkerül a szike, a csipesz, a körömolló is.  Külső szemlélő számára igen mulatságos lehetek ilyenkor.

 

n      Átvilágítva pille könnyűnek látszik a téglája.  Valójában mennyire szilárd?

 

Nagyon.  Bemérettem a Műegyetem építőanyag tanszékén, a V-40-es kategória fölött van, azaz minden további nélkül lehet belőle teherhordó szerkezeteket építeni.

 

n      A világon ez az egyetlen fényáteresztő anyag, mely egyben tömör és teherhordó is, úgyhogy nincs mihez hasonlítgatni.  Hogy született meg a csoda?

 

Nem határoztam el előre, hogy konkrét építészeti eszköz lesz belőle.  A csongrádi művésztelepen jutott eszembe az optikai üvegszál és a beton társításában rejlő lehetőség.  Már csak a megvalósítás után kezdtem el gondolkozni azon, miként is lehetne hasznosítani a megszületett anyagot, de nem kellett sokáig töprengenem, hiszen a fényáteresztő beton meglepően sokrétűen alkalmazható építészeti és művészeti vonatkozásban egyaránt.

 

n      Akár házat is lehetne belőle építeni?

 

Természetesen, egyébként az „átlátszó ház” gondolata már elég régen foglalkoztatja az embereket, hiszen eme igényre születtek meg a csupa üveg üzletházak.  Világviszonylatban már régen felmerült az igény arra, hogy a legelterjedtebb építőanyagot, a betont fényáteresztővé tegyék. 

 

n      És Ön ezt feltalálta. 

 

Voltak próbálkozások, de most úgy áll a dolog, hogy az enyém lett a legsikeresebb.  Feltalálni valamit önmagában nem nagy ördöngösség, minden további a gyártáson múlik.  Ha folyton csak akadályokba ütközik az ember, előbb-utóbb feladja.  Én is tudnék mesélni . . . Nálam a prototípus elkészítése egy hétig tartott.  Ezt a speciális anyagot időigényes, kétkezi munkával lehet létrehozni, a fejlesztés, a műveletek automatizálása és a tömegméretű gyártás pusztán pénz kérdése.

 

n      Találni vállalkozót ezekhez? 

 

Magyarországon nem találtam partnert, de most svájci, japán és az olasz céggel folynak a tárgyalások.

 

n      Honnan szerzett tudomást a nagyvilág a találmányáról?  Hogyan indult világkarrierje?

 

Három évet töltöttem Stockholmban, előbb műszaki majd művészeti iskolában tanultam.  Ott kezdtem el komolyabban foglalkozni az ötletemmel, ott születtek meg az első mintapéldányok is.  Nem csak az iskola, hanem a svéd állam is támogatott.  Felkértek, hogy készítsek egy embermagasságú falat, amelyet majd kiállításon mutatnak be.  Stockholm, Budapest, London, Glasgow, után jövő év elejéig a Washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeumban látható a falam.  Amerikában nagy szenzációnak számít, a Times Magazin fényképes cikket közölt róla, és a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának nevezte.  A szakmai visszhang után a populáris médiában való megjelenésem következett.  Nemrég a New York Times már azt is beharangozta, hogy a World Trade Center helyére elképzelt Freedom Tower építő anyaga valószínűleg az általam kifejlesztett fényáteresztő beton lesz.

 

n      Megvalósítható ez innen?  Csongrád nincs messze New York-tól?

 

Majdnem minden hónapban elrepülök valahová.  Legutóbb Mexikóban tartottam előadást.  Ez a tanya, ahol lakom, sok tekintetben ideális számomra:  Madárcsicsergésre ébredek, és nyugodtan végezhetem a nagy felfordulással járó betonmunkáimat. 

 

n      Eltartja a találmánya?

 

Annyi megrendelésem van amennyi eltart.  De a nagyobb léptékű termelést is jó lenne mielőbb elkezdeni, mert egy idő után, ha nem tudok a kéréseknek eleget tenni, egyszerűen más fogja megvalósítani az ipari gyártását.  Tisztában vagyok vele, hogy hiába a szabadalom, bárki ellophatja.

 

n      Mi, magyarok, nagy dolgokra vagyunk képesek, aztán támogatás hiányában elsikkadnak az ötleteink.  Hogy érzi, az ön fényáteresztő betonjára is tipikus magyar sors vár?

 

Svédországban, magyar állampolgárként, tekintélyes anyagi támogatást kaptam.  Amikor hazajöttem, azt gondoltam, nem lesz szükségem segítségre.  De rájöttem, mennyire kiszolgáltatottak a feltalálók.  Ha nem áll melléjük az állam, nem sok esélyük van a boldoguláshoz.  Akadtak politikusok, akiknek fontos volt a közös fényképeszkedés, mert azt azért megérezték, hogy világjelentőségű a találmányom, rengeteg ígéretet is kaptam tőlük, de egyikből sem lett semmi. 

 

n      Egyszer csak kiábrándultan külföldre távozik?

 

Nem kizárt.  Szeretném idehaza megvalósítani az elképzeléseimet, de ha nem lesz rá módom, akkor más országban kezdem el a gyártást és a forgalmazást.  A lehetőség adott, az óra pedig ketyeg. 

 

n      Minden a beton körül forog az életében?

 

Két-három éve igen, de azért jut időm másra is.  Kedvtelésként zenekarban gitározom. 

 

n      Álmai?

 

Szeretném megérni a fényáteresztő beton nagy léptékű építészeti alkalmazását.  Jó lenne az is ha megvalósulhatna a svéd építész professzorommal együtt készített tervünk.  Képzeljen el egy templomot, amelynek minden fala lüktet a fény és árnyék csodálatos játéka következtében . . .  Isteni lenne. 

 

B.T

 

 Kanadai Magyarság 40. szám. 2005. szeptember 30